Optymalne wykorzystanie oleju spożywczego i potrzeba jego okresowej wymiany spowodowanej starzeniem ma zasadniczy wpływ na jakość smażonej żywności, ale także na ponoszone koszty. Z jednej strony zużyty olej negatywnie wpływa na smak potraw, z drugiej natomiast zbyt wczesna i częsta wymiana powoduje ponoszenie niepotrzebnych kosztów!
Pomiary temperatury oleju, a także zawartości TPM (ang. Total Polar Materials: związków polarnych) są niezwykle ważne podczas przygotowywania i przetwarzania żywności smażonej, a więc nie tylko we wszelkiego rodzaju punktach gastronomicznych, ale także w spożywczych i garmażeryjnych zakładach produkcyjnych.
Biorąc pod uwagę obowiązujące już od 2012 roku przepisy zaostrzające wartość TPM badanego oleju do 25% (Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie określenia maksymalnego poziomu substancji zanieczyszczających, które mogą znajdować się w tłuszczach stosowanych do smażenia z dnia 19.X.2012 roku) spełnienie powyższego przepisu staje się znacznie prostsze dzięki zastosowaniu do badań testera jakości oleju testo 270. Tylko teraz wiarygodne i precyzyjne określenie optymalnego momentu wymiany oleju staje się znacznie szybsze i łatwiejsze.
 |
 |
Miernik testo 270 umożliwia szybkie określenie czy wykorzystywany olej nadal znajduje się w dopuszczalnym zakresie zawartości związków polarnych (TPM), czy też zawiera już zbyt dużo oksydantów i musi być natychmiast wymieniony. Równocześnie, dzięki wbudowanemu w miernik sensorowi temperatury możliwy jest dodatkowy pomiar temperatury oleju, zaś przekroczenie 190°C powoduje uruchomienie się alarmu. Wartość TPM wskazywana jest na dużym czytelnym wyświetlaczu, a także przy użyciu diod kontrolnych informujących o zużyciu oleju – dioda zielona: zakres optymalny, żółta: możliwość używania i czerwona: olej musi być wymieniony.
Aby zapewnić długotrwałe i precyzyjne pomiary testo 270 został wyposażony w funkcję kalibracji, którą użytkownik może przeprowadzić samodzielnie. Istnieją dwie metody kalibracji urządzenia. Najbardziej precyzyjną jest zastosowanie specjalnego oleju wzorcowego, w którym znane jest stężenie TPM. Jeżeli wskazania miernika odbiegają od ustalonego stężenia w oleju wzorcowym, użytkownik jednym przyciskiem może je samodzielnie skorygować.
Dzięki wysokiej precyzji pomiaru, solidnej konstrukcji i łatwej obsłudze, tester jakości oleju testo 270 staje się nieodzownym urządzeniem pomiarowym wszędzie tam, gdzie muszą być spełnione najwyższe standardy jakościowe i prawne przy produkcji żywności smażonej przy jednoczesnym optymalnym wykorzystaniu surowca, jakim jest olej spożywczy.
Dzięki testerowi jakości oleju testo 270 macie Państwo gwarancję, że wykorzystanie oleju jest najwydajniejsze, a oferowana przez Państwa żywność będzie najwyższej jakości i o najlepszym smaku, dodatkowo umożliwiając spełnienie obowiązujących wymagań prawnych.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.