Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
24.04.2024
środa
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Informacje biznesowe
Kategoryzacja obiektu hotelarskiego

Zobaczcie Państwo

Kategoryzacja obiektu

Wymagania dla hoteli i moteli

Urzędy wojewódzkie

Wniosek o kategoryzację

Wymagane dokumenty:
  • wniosek o zaszeregowanie obiektu hotelarskiego do wskazanego przez stronę rodzaju i kategorii

  • opis obiektu

  • arkusz deklarujący spełnienie przez obiekt wymogów obligatoryjnych dla wnioskowanego rodzaju i kategorii obiektu hotelarskiego

  • arkusz deklarujący spełnienie przez obiekt wymogów dotyczących przystosowania obiektu dla osób niepełnosprawnych

  • decyzja o pozwoleniu na budowę wraz z potwierdzonym zawiadomieniem właściwego organu o przystąpieniu do użytkowania obiektu lub decyzja o pozwoleniu na użytkowanie obiektu lub decyzja o pozwoleniu na zmianę sposobu użytkowania obiektu, a w przypadku obiektów wzniesionych przed 01.04.1995 r., które utraciły wymienione dokumenty, opinia rzeczoznawcy budowlanego stwierdzająca bezpieczeństwo użytkowania obiektu

  • dokumenty potwierdzające przeprowadzenie okresowych kontroli/książka obiektu budowlanego z wpisami d/t okresowych kontroli, o których mowa

  • opinia właściwej miejscowo komendy powiatowej (miejskiej) Państwowej Straży Pożarnej

  • opinia właściwego miejscowo państwowego powiatowego inspektora sanitarnego

  • wpis do rejestru zabytków lub inny dokument potwierdzający zabytkowy charakter obiektu

  • opinia wojewódzkiego konserwatora zabytków stwierdzająca, że spełnienie danych wymagań bez naruszenia zabytkowego charakteru obiektu nie jest możliwe

  • zaświadczenie o numerze identyfikacyjnym REGON przedsiębiorcy, wydane przez właściwy urząd statystyczny

Opłaty skarbowe:
  • 5.00 PLN na wniosek
  • 0,50 PLN na każdy załącznik

Opłaty administracyjne:

Opłata kategoryzacyjna w wysokości:
  • 150% miesięcznej stawki najniższego wynagrodzenia - dla oceny hoteli i moteli kategorii oznaczonej czterema i pięcioma gwiazdkami

  • 100% najniższego wynagrodzenia - dla oceny hoteli i moteli kategorii oznaczonej trzema gwiazdkami

  • 80% najniższego wynagrodzenia - dla oceny kempingów

  • 60% najniższego wynagrodzenia - dla oceny hoteli i moteli kategorii oznaczonej jedną i dwiema gwiazdkami oraz pensjonatów powyżej 20 pokoi

  • 50% najniższego wynagrodzenia - dla oceny domów wycieczkowych

  • 40% najniższego wynagrodzenia - dla oceny pensjonatów do 20 pokoi

  • 30% najniższego wynagrodzenia - dla oceny schronisk

  • 10% najniższego wynagrodzenia - dla oceny schronisk młodzieżowych i pól biwakowych

Termin i sposób załatwienia:
  • termin: do 30 dni

  • sposób załatwienia: postępowanie kończy się wydaniem decyzji administracyjnej

Podstawa prawna:
  1. ustawa z dnia 29.08.1997 r. o usługach turystycznych

  2. rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 13.06.2001r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie

  3. rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 28 czerwca 2001 r. w sprawie opłat związanych z zaszeregowaniem obiektu hotelarskiego

  4. ustawa z dnia 07.07.1994 r. Prawo budowlane

  5. ustawa z dnia 14.06.1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego

  6. ustawa z dnia 09.09.2000 r. o opłacie skarbowej

Tryb odwoławczy:

Stronie przysługuje od wydanej decyzji odwołanie do Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej w terminie 14 dni od daty doręczenia, wnoszone za pośrednictwem Wojewody.

 


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000